Recycling

CIRCULR. recycled en upcycled grondstoffen uit de sportwereld op verschillende manieren. Hierbij kijken we naar het materiaal en de mogelijke circulaire oplossingen.

Mechanische textielrecycling

Bij mechanische recycling wordt het textielafval vervezeld of gesmolten en vervolgens tot een nieuw garen gesponnen. De kleur van de garens is afhankelijk van het bronmateriaal en de manier waarop dit tot een blend wordt gecombineerd. Of een textielproduct mechanisch te recyclen is, is afhankelijk van de constructie van de stof. Een gebreide trui is bijvoorbeeld makkelijker te vervezelen dan een strak, geweven jas. De ingezamelde sportkleding die gemaakt is van katoen of gemixte materialen wordt als het niet meer herbruikbaar is mechanisch gerecycled.

Chemische textielrecycling

Bij chemische recycling wordt polyester textiel afgebroken tot aan de kleinste bouwstenen, op moleculair niveau. Tijdens het proces wordt de polyester gezuiverd. Het eindresultaat: een granulaat in vrijwel dezelfde kwaliteit als een virgin polyester, maar dan met een veel betere carbon footprint. Geschikt voor het spinnen van garens voor nieuwe sportkleding. In dit proces kunnen vlaggen, hesjes, wedstrijdshirts en ander polyester materiaal worden gerecycled.

Recycling van harde kunststoffen

De verwerking van harde kunststof producten, zoals bidons en pionnen gemaakt van PP, PE of PVC verloopt in een mechanisch proces. De kunststof producten worden op basis van vorm, dichtheid, maat, kleur of chemische samenstellingvan elkaar gescheiden. Vervolgens wordt het vermalen, gewassen en indien nodig gecompoundeerd en gepelletiseerd. Het eindresultaat: een bruikbare grondstof voor de productie van nieuwe producten, zoals CIRCULR. trainingspionnen.

Upcycling

Soms is recycling tot hoogwaardige grondstoffen niet mogelijk zoals bij veel reclamedoeken die je langs de zijlijn van sportvelden ziet. Deze doeken zijn gemaakt van een mix van PVC en polyester. Twee grondstoffen die niet meer van elkaar te scheiden zijn. In samenwerking met sociale ateliers verwerken we deze materialen tot sporttassen. Het leuke van deze upcycling is dat je de oorspronkelijke materialen, bedrukking of functie terugziet in het nieuwe product. Zo krijgt ieder product een uniek verhaal.